Uitgelicht

Vanaf juli heeft de Amsterdam Film School minimaal twee keer per maand Open Dagen. Meestal ben ik daar dan ook bij, al is het maar omdat ik graag in gesprek ben met mensen en nieuwsgierig ben wie er allemaal in het volgende semester bij zullen zijn.
Elke Open Dag is er een docent die een open les geeft. Deze keer was het Ruurd Veenstra, die onder andere als cameraman betrokken was bij Twin Peaks. Dus echt een grote in zijn vakgebied. Hij gaf een les over licht en hoe je verschillende soorten licht kunt gebruiken om een bepaalde sfeer in een film weer te geven.
Voordat ik het wist zat ik op een stoel in het midden van het mij zo vertrouwde leslokaal, met allemaal grote lampen op me gericht. Camera op mijn neus en geboeid aan het luisteren naar de uitleg van Ruurd. Iedereen hing aan zijn lippen toen de deur open ging.
De Directeur Emjay Rechsteiner kwam binnen lopen met een meneer die een grote rode microfoon onder zijn neus hield, gevolgd door een meneer met een camera op zijn schouder … oh het lijkt wel alsof er live verslag wordt gedaan… Hé, dat is Frank Awick van AT5.
En ik zat nog steeds in de spotlights… Dus Frank ging verder met zijn live verslag door de aanwezigen te interviewen. Eerst Ruurd en dan een potentiele student en dan een van mijn studenten die ook aanwezig was. “Zo dus binnenkort ga je afstuderen met een eindfilm? Gaat dat lukken allemaal?” “Jazeker!” “Dan heb je er wel veel vertrouwen in?!” “Ja, want ik heb lessen in Succes en mijn docente zit daar” en ze wees naar mij.

Bij mij was er een intens gevoel van trots. Wow Mans, wat ben jij een topper! En het gevoel om zo een invloed op de studenten te hebben met mijn lessen, dat ze zulke geweldige zinnen zeggen en nog menen ook. Geweldig!
Eén tel later had ik de rode microfoon onder mijn neus … met de vraag “Ben jij succesvol bij de mannen?” Nou ik kan je vertellen dat zich op dat moment een andere gevoel zich van mij meester maakte… verwarring (want die vraag had ik niet verwacht), toen stress (hoe ga ik hierop antwoorden?), en heel even kwam mijn Monster om de hoek kijken.

Hier is een korte introductie op zijn plaats. Mijn Monster is een beest dat het op de meest ongepaste momenten noodzakelijk vond mij alert te maken op de meest vreselijke consequentie die mijn gedrag teweeg kan brengen. Dit samen met een flinke dosis afkeur… ik kan je vertellen dat dit geen goede effecten heeft op mijn zelfbeeld en daarmee met mijn handelen dat daarop volgt. Om je een idee te geven, dan kan mijn monster helemaal los gaan in mijn hoofd… “Wie denk je wel dat je bent? Waar ben jij mee bezig? Dit kan jij toch helemaal niet? Jij bent achterlijk!” En dat is nog maar het begin.
Ondertussen weet ik hoe ik daarmee om kan gaan en zo kwam mijn monster om de hoek kijken terwijl ik de rode microfoon onder mijn neus had.

In een splitsecond had ik mijn monster rustig en kon ik me focussen op het interview, met een goede serie antwoorden tot gevolg:

Bekijk hier het hele interview

Share This