Optimisme is leven vanuit het geloof dat alles mogelijk en haalbaar is! Wat een geweldige gedachte en bedenk wat een mogelijkheden je dat biedt in alles wat je doet, meemaakt en beleeft.

Volgens de Joodse filosoof Karl Popper is

“Optimisme een morele plicht”

Persoonlijk vind ik het woord plicht nogal een sterke uitdrukking, maar hoe langer ik erover nadenk hoe helderder zijn uitspraak voor me wordt. Neem een glas en schenk het halfvol met limonade. Dan heb je minimaal twee mogelijkheden hoe je dat zou kunnen omschrijven: Het glas is half vol of het glas is half leeg. Misschien een oud voorbeeld, maar het laat zien dat je een keuze hebt. Je kunt kiezen uit, in dit geval:

Optimisme is een keuze

Pessimisme “Het glas is half leeg”of Optimisme “Het glas is halfvol”.

Kies je voor het Optimisme, dan kies je voor de mogelijkheden die het leven je biedt. Je kiest letterlijk voor het optimale en daarmee verander je je leven. Je verandert je houding en hebt daarmee een keuze in hoe je je leven wilt inrichten, in plaats van dat de dingen in het leven je overkomen.

En als alles mogelijk is, wat zou dan jouw wens zijn? Welk leven zou jij willen? Waar verlang je al jaren naar? Zet vandaag nog je eerste stap. Als Optimisme een keuze is, dan vraagt dat om actie. Kiezen is een actie, iets doen, een keuze maken. Want zonder actie gebeurt er niets….

Dan komt de vraag: hoe doe je dat dan? Optimisme? Daarover meer in mijn volgende blog.

Share This