4 jaar geleden was ik enorm bang om in open water te zwemmen. Zwemmen in zee was echt geen optie en ik deed er alles aan om te voorkomen het water in te gaan.

Op het strand liggen is heerlijk, lekker een boekje lezen. “He Jenn, ga je mee even afkoelen in het water?” “Eh nee, ik ga wel even drankjes halen. Wat willen jullie?” Echt, die strandvakanties werden dan een best dure zaak. En dat alleen maar om er onderuit te komen om het water in te gaan…

Het idee alleen al: Monsters die me de diepte in sleuren, niet kunnen ademen, zeewater inslikken, vissen die in mijn tenen bijten. JaJa, ik weet het, het zijn allemaal heel onrealistische taferelen. Maar dat is Angst nu eenmaal: Onrealistisch.

De angst begon zich ook al te manifesteren in bad.. serieus?! Ja, mijn hoofd onder water houden was geen optie. Mmhhh, toch tijd om er misschien een keer iets aan te gaan doen…

En dan schuif je het lekker voor je uit, want ach hoe vaak ga je naar het strand om te zwemmen, Toch?!

Tijdens een introductiedag van de NLP Academy, kreeg ik de mogelijkheid deze fobie op te lossen. Ik had namelijk weer eens nieuwsgierige vragen gesteld en uiteindelijk mijn angst voor water als voorbeeld genoemd. Nou daar zat ik dan voor 40 deelnemers en werd ik onder handen genomen. Eigenlijk was het gewoon een gesprek dat ik had met hem en hij stelde me steeds vragen en zo waren we soort van in discussie. Na 15 minuten kon ik met alle wil van de wereld geen voorstelling meer maken van de angst die ik had. Briljant!
Die zelfde avond ben ik nog in bad geweest… wachtende op de oude bekende reactie en stressgevoel in mijn buik…. Niets! Hé?!

Dezelfde zomer ben ik in de Middellandse Zee gaan zwemmen en het was heerlijk! Ik heb genoten van het open water, de ruimte en de vrijheid en het zilte zeewater smaakt heerlijk! 🙂

Onlangs ben ik weer gaan zwemmen in dezelfde baai en ik heb me daar gerealiseerd hoeveel het me heeft gebracht. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt, heb ervoor gekozen om geen angst meer te willen voelen en heb daardoor mijn wereld kunnen vergroten. Ook al lijkt het “alleen” de stap om te leren zwemmen in open water,  het heeft me zoveel meer gegeven. Meer zelfvertrouwen, meer genieten, meer kracht om die dingen te doen die ik wil.

Nu, 4 jaar later, ben ik zelf NLP Master en geniet ervan zelf deze geweldige technieken toe te passen met anderen. En ik zwem nog steeds graag in zee.

Wil jij ook weer in zee zwemmen, of een andere angst overwinnen die jou belemmert? Boek dan een gratis intakegesprek voor je eerste handvatten om jouw comfortzone te vergroten. Leer hoe je het zelf kunt toepassen.

 

Vind je LifeEngineer leuk? Schrijf je in!
Share This