Dat waar je je op focust, groeit

Mijn eigen bijdrage aan het boekexperiment: . En het mooiste is, alle opbrengst van het boek 100 In Zicht  gaat naar een goed doel. 

De LifeEngineer

Op 31 augustus 2010 kwam ik thuis uit het ziekenhuis. Ik had pijn in mijn buik en vooral pijn in mijn ziel. Mijn kind was dood en de dokters hadden het die dag verwijderd uit mijn buik. Na elf weken zwangerschap was ik ineens weer alleen. Wekenlang had ik gezellige gesprekken gehad met mijn kind, kleine onderonsjes, we gingen samen overal naartoe. Ik heb hem van het leven laten proeven, samen genoten van verse zilte oesters en glaasjes champagne met dat zalige bubbelende gevoel in je buik. Van frietjes met Joppiesaus en de zoete geur van de zomer in het bos. Samen een kinderboekje over schaapjes gelezen, héél hard naar muziek geluisterd en gedanst alsof niemand ons kon zien. Bordspelletjes gespeeld en dan hard geroepen: “Wij hebben gewonnen!” Genoten van de waterpret met de hond in de achtertuin en buikschuddend gelachen tot de tranen over de wangen rolden…

100inzicht

boekexperiment 100inzicht

En nu was hij er niet meer… Ik was plots alleen, heel alleen, want ik voelde ineens ook eenzaamheid in mijn relatie, mijn werk en bovenal in mijn leven. Ik was hopeloos en zonder dromen. Ik was onderdeel geworden van de dromen van anderen.

Voor mij was al snel duidelijk dat ik dít niet meer wilde! Het was de hoogste tijd om mijn leven in eigen handen te nemen. Nu! Maar ja, hoe doe je dat als je dat tot nu toe nog nooit echt hebt gedaan in je leven? Heel zeker was ik van wat ik niet wilde: nooit meer zo’n relatie! Definitief een andere werkgever, een ander leven en vooral wilde ik terug naar huis, naar Amsterdam.
Dat heb ik dan ook gedaan. Met een auto volgepropt (helaas zonder mijn hond) en twee planten op de bijrijderstoel ben ik teruggereden naar Amsterdam. Ik had geen huis, geen baan en geen relatie meer. Voor mij voelde dat echter niet als het einde, nee integendeel, dit was het begin van mijn nieuwe leven. Het leven waar ik altijd op had gehoopt en van had gedroomd. Alleen had ik er nog nooit mijn eigen plan voor gemaakt. Ook al wist ik op dat moment nog niet hoe het er precies uit zou komen te zien, ik wist wel dat het precies zo zou worden zoals ik dat wilde.

In 2011 heb ik mijn eigen bedrijf opgericht: LifeEngineer. In het Nederlands: Levensmaker. Je eigen leven creëren, letterlijk je droom leven door deze om te zetten in werkelijkheid. Exact wat ik zelf een jaar daarvoor had gedaan. Dat is waar ik anderen in wil begeleiden. Zodat zij dat ook kunnen ervaren, de mogelijkheden kunnen proeven en de vrijheid voelen, die ik voor mezelf had gecreëerd.
Dit deed ik gebaseerd op mijn praktische Doe-mentaliteit (een eigenschap naar aanleiding van vijf jaar Hotelschool) en mijn coachende ervaringen bij mijn vorige werkgevers.

Begin 2012 heb ik me ingeschreven voor een cursus om mijn coachende technieken te verbeteren. Ik dacht: hier leer ik nieuwe methodes, waarmee ik mijn klanten beter van dienst kan zijn. Maar ik werd gedurende de cursus vooral met mezelf geconfronteerd: hoe ik bepaalde keuzes had gemaakt. Hoe het komt dat ik het gedrag vertoon dat ik nu heb. Wat de consequenties daarvan zijn op lange termijn en of ik dat wel wil.
Aan het begin van een cursusweekend werd de volgende vraag gesteld: ‘Wanneer bij alles wat je doet succes gegarandeerd is, wat zou je dan nu anders doen? Hoe ziet jouw toekomst er dan uit?’ Ik kon de vraag alleen beantwoorden met wat ik niet wilde: nooit meer een relatie zoals ik die had gehad. Me niet meer zwak voelen. Niet meer alleen zijn. Niet zo worden als mijn moeder. Nooit meer te dik zijn. Niet falen met mijn bedrijf…

Dat was mijn moment van inzicht: ik had me tot die dag gefocust op dat wat ik niet wilde. En dat waar je je op focust, groeit! Mijn energie richtte ik op het niet, waardoor het wel geen kans kreeg om te groeien en ik zodoende onbewust in angst leefde voor wat er allemaal mis kon gaan. Geen goede basis voor een LifeEngineer…

Dus ben ik gaan dromen over wat ik wel wil, met mijn bedrijf, mijn relatie, mijn leven: hardop, volop en met alle overgave, met als doel om mijn leven nu helemaal in eigen handen te nemen. Het de richting te geven die ik wens en me open te stellen voor alle mogelijkheden. Op basis daarvan heb ik een plan gemaakt en dat zet ik nu dagelijks concreet om.
Nu heb ik mijn eigen droom en mijn eigen plan gebaseerd op wat ik wel wil. En ben ik geen onderdeel meer van de plannen en dromen van anderen. Een zalig vrij gevoel dat ik iedereen toewens.
Droom. Creëer. Leef. Want jij bent ook een LifeEngineer!

Jennifer van Balkom (1976) woont nu weer thuis in Amsterdam. Ze is LifeEngineer en gelooft dat je je leven kunt creëren en daarmee je dromen waar kunt maken en zo de wereld elke dag een stukje gelukkiger kunt maken

Dat waar je je op focust, groeit

Dit prachtige boek kun je hier direct bestellen:

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Share This